Over de opleiding

Taxichauffeur
worden doe je zo

Om als taxichauffeur te mogen werken moet je in het bezit zijn van een chauffeurskaart. Dit is een pasje met jouw foto erop ter grootte van een bankpas. Een chauffeurskaart wordt ook wel taxipas, chauffeurspas of Boord Computer Taxikaart (BCT) genoemd.

Je kunt deze chauffeurskaart behalen door te slagen voor een theorie en een praktijkexamen én door een aantal documenten te regelen: denk hierbij aan een Verklaring Omtrent het Gedrag en een medische keuring.

Om het gehele proces te versnellen vragen wij voor jou altijd een ‘Leer-Werk- Traject’ (LWT-kaart) aan. De LWT-kaart is een tijdelijke chauffeurskaart waarmee je 6 maanden inzetbaar bent als taxichauffeur vóórdat je geslaagd bent voor je examens. Binnen deze 6 maanden ben je geslaagd voor het onderdeel theorie en praktijk en wordt de LWT-kaart omgezet naar de definitieve chauffeurskaart welke 5 jaar geldig is.

Erkende opleiding
bij het CBR en
gekeurd door NRTO

In +/- 3 maanden
ben jij geslaagd voor
beide examens

Direct aan de slag
voor 6 maanden
met het LWT

Gratis opleiding
meld je aan voor de
mogelijkheden

Aanmelden voor de
opleiding tot taxichauffeur

Ben jij inmiddels bekend met de inhoud van de examens en wil jij jezelf aanmelden voor de opleiding tot taxichauffeur? Solliciteer dan op één van onze vacatures.
Is er een match? Dan volgt er aansluitend een persoonlijk kennismakingsgesprek.

Het theorie-examen bestaat uit 40 vragen. De opbouw is als volgt: 28 vragen, dan 2 cases met ieder 5 vragen en als laatste krijg je 2 vragen over globaal geografisch inzicht en het rijden met navigatie. Jij bent geslaagd als je 32 of meer vragen goed hebt beantwoord.

De vragen gaan over het taxirijden en alles wat er mee te maken heeft. In het bijzonder komen de rijtijdenwet, benodigde documenten in de taxi en de Wet Personenvervoer aan de orde.

Het theorie-examen en bijbehorend lesmateriaal is niet te categoriseren in een opleidingsniveau. Er is geen vooropleiding vereist en  de kans op slagen hangt volledig van jezelf af. De gemiddelde studiebelasting is 25 uur. Taxiwerq werkt samen met VTO transportopleidingen betreffende het lesmateriaal. In 12 hoofdstukken komen de onderwerpen van het theorie examen aan bod.

Wil je weten of je vrijstelling hebt voor het theorie-examen?
Check het hier.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van de theorie-exameneisen van het CBR.

Het praktijkexamen bestaat uit 3 praktijkopdrachten:
Let op! Per 01-07-2024 wijzigt het praktijkexamen. De wijzigingen hebben invloed op de 1e en 2e opdracht.

 • Tot 01-07: Rijden van de CBR-locatie naar een vastgesteld object* zonder gebruikmaking van hulpmiddelen;
  Vanaf 01-07: Rijden naar een adres met gebruik van navigatie. Tijdens de opdracht stelt de examinator vragen over een doelgroep** die gebruik maakt van contractvervoer;
 • Tot 01-07: Rijden van het object naar een opgegeven adres met gebruikmaking van hulpmiddelen (navigatiesysteem of stratenboek);
  Vanaf 01-07: Rijden naar een adres met gebruik van navigatie. Tijdens de opdracht ontvang je van de examinator een adreswijziging;
 • Rijden van het adres terug naar de CBR-locatie op aanwijzingen van de examinator.

* Per examenplaats zijn er vijf objecten vastgesteld. De examinator bepaalt naar welk object er wordt gereden. Er wordt van iedere kandidaat verwacht de routes vanaf de CBR locatie naar elk van de 5 objecten goed te oefenen met eigen vervoer in eigen tijd.
** De examinator stelt vragen over één van de volgende doelgroepen: basisschoolleerlingen, ouderen, doven & slechthorenden, blinden & slechtzienden, mensen met een fysieke beperking of mensen met een verstandelijke beperking. 

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van de praktijkexameneisen van het CBR.

Wil je weten of je vrijstelling hebt voor beide examens?
Check het hier.

Het praktijkexamen wordt geoefend met één van de opleiders van Taxiwerq. De gemiddelde studiebelasting is 16 uur.

Tijdens het praktijkexamen worden kandidaten tevens getoetst op de volgende onderdelen:

 • Verantwoorde en veilige verkeersdeelname
 • Professioneel rijgedrag
 • Voorkomen, herkennen en oplossen van storingen van de auto
 • Route, rijtijd en betalingen
 • Klantsoorten en gedrag
 • Afhandeling ongevallen

Zo verloopt het praktijkexamen:

 

Catharina Sanders – Alkmaar

“Taxiwerq heeft ervoor gezorgd dat ik me na een jaar rust nog maatschappelijk nuttig voel. Zij regelden alles rondom het behalen van mijn taxipas heel soepel zodat ik nu acht lieve kinderen naar school en naar huis rijd. Mooi (taxi) wer(q)k!”

Miranda Kern – Meppel

“Ik heb de samenwerking met Taxiwerq als zeer prettig ervaren.  Alles is duidelijk aangegeven in de leeromgeving en de leesmap die je krijgt. Les materiaal is makkelijk te volgen en de hoofdstukken zijn praktisch ingedeeld.

Ben erg blij dat ik via Taxiwerq mijn taxikaart heb mogen behalen. Zeer tevreden” 

Cindy Groeneveld – Wehe-den Hoorn

“Niets dan lof voor Taxiwerq! Vanaf het begin af aan goede communicatie en duidelijke uitleg over de opleiding en examens. Iedereen is zeer vriendelijk en behulpzaam, aan de telefoon én in de mail.

Met als kers op de taart de praktijklessen voorafgaand aan het examen. Het is volkomen onmogelijk om mij van mijn examenvrees af te helpen, maar de instructeur kwam een heel eind. Uitstekende begeleiding en inzicht in wat ik goed deed en wat beter kon. Door zijn aanpak en geduld heb ik het examen in één keer gehaald!

Betsie Hoving – Groningen

“Een hele leerzame opleiding van Taxiwerq met veel ,maar duidelijke informatie. E-learning en examens ook snel ingeplant. Een hele leuke opleiding en een leuke en rustige instructeur van Taxiwerq tijdens de examenlessen/training . Een goede voorbereiding gehad op het praktijkexamen.” 

Robért Bouwmeester – Apeldoorn

“Ik heb een uitstekende ervaring met Taxiwerq . Altijd vriendelijk aan de telefoon . Ook tweemaal uitleg gehad van de instructeur met proefexamen in de auto . In 1 keer geslaagd . Taxiwerq nogmaals bedankt .”

Patrick Bijl – Winschoten

“Alles word super goed uitgelegd, ook als je nog vragen hebt na de les kan je altijd appen! Kort gezegd de opleiding is mij super goed bevallen, zou het iedereen aan raden.”

Jan Smilda – Rhoden

“Een goede voorbereiding is het halve werk

Het format van de e-learning omgeving vond ik erg prettig. Waar nodig werden de hoofdstukken door een ervaren instructrice van Taxiwerq samengevat en aangevuld met tips en trucs. De oefenexamens heb ik kriskras door elkaar gemaakt om een compleet overzicht te krijgen van de examenstof om zodoende op het theorie-examen niet verrast te worden. De praktijkopleiding heb ik als no-nonsense ervaren en de “praktijkleerstof” tijdens het leerwerktraject meteen in de praktijk toegepast zodat het op het praktijk-examen automatisme is. Ik heb gezien dat dit tot een goede wisselwerking leidde met mijn instructeur. Hij hoefde veel minder uit de “basis” te halen en waar nodig slechts “bij te slijpen” zodat ik “scherp” op het praktijk-examen kon verschijnen. Ik had dan ook voor beide examens het volste vertrouwen in mezelf.”

Billy van der Lei – Burgum

”Hallo (toekomstige taxichauffeurs),

 Ik heb door Taxiwerq een fantastische baan gekregen bij een van de grote taxibedrijven van Nederland (Taxi Witteveen).

Door de begeleiding van de Taxiwerq medewerkers kon ik de opleiding, zowel praktijk als theorie snel en goed doorlopen. Vooral het enthousiasme van de medewerkers heeft me goed gedaan in de opleiding naar deze mooie baan.

De opleiding is compleet, dit geldt voor zowel het E-Learn gedeelte als voor de duidelijke persoonlijke uitleg bij de praktijklessen.

Ook de tips en trucs die gegeven worden bij de praktijklessen zijn top en zullen je zeker helpen bij het examen!

Daarnaast biedt Taxiwerq je ook een baangarantie, dus je kunt direct nadat je geslaagd bent aan de slag in het mooie vak van taxichauffeur bij een taxibedrijf.

Taxiwerq bedankt voor deze mooie job!!”

Tina Jagt – Enschede

“Hele goede opleiding gehad! Je kon met alle vragen terecht, goede voorbereiding op de theorie gehad. Extra tijd voor oefenexamens was zelfs geen probleem. Ook de praktijk was relax, geen stress gewoon goed voorbereid je examen doen. Fijne mentor en goede begeleiding van alle kanten. Dit maakt de slagingskans des te groter!” 

Nico Versloot – Braan

“De algehele communicatie verloopt perfect ! Pluspunt 1 . De te volgen praktijklessen worden door professionelen helder en kordaat gegeven waarvoor mijn complimenten ! Pluspunt 2 . Het theoretische gedeelte is goed te doen een aanrader maak je proefexamens en check je eventueel gemaakte fouten . Pluspunt 3 . Kortom een goede en leuke manier om met het taxiambambacht kennis te maken en uit te voeren!”

Taxiwerq Opleiding & Ontwikkeling

Marconistraat 21
7903 AG Hoogeveen
KvK: 52630544
BTW: 850528173B01

Scroll naar boven